LOADING

Alles over aminozuren en waarom je ze nodig hebt

Alles over aminozuren en waarom je ze nodig hebt

by admin oktober 04, 2022
aminozuren

Elke dag verwerkt en gebruikt uw lichaam verschillende voedingsstoffen om u gezond te houden. Aminozuren behoren tot deze voedingsstoffen, en ze hebben een aantal belangrijke functies in het menselijk lichaam.

In deze blogpost gaan we dieper in op aminozuren en waarom je ze nodig hebt. Je vraagt je misschien af wat een aminozuur precies is. Simpel gezegd is het een van de essentiële bouwstenen van eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) die in de meeste (vooral dierlijke) voedingsmiddelen voorkomen.

Dit artikel zal alle vragen beantwoorden die je hebt over aminozuren en waarom je ze nodig hebt.

Wat zijn aminozuren?

Er zijn 20 verschillende aminozuren die het lichaam gebruikt om nieuwe eiwitten te maken. Deze zijn te vinden in voedingsmiddelen als eieren, vis, kip, noten, linzen en sojabonen. Aminozuren staan ook bekend als de bouwstenen van eiwitten, omdat je lichaam ze nodig heeft om nieuwe eiwitten op te bouwen uit kleinere moleculen die monosacchariden (eenvoudige suikers) worden genoemd. Je lichaam moet deze complexe eiwitten verteren tot hun bouwstenen voordat het ze weer kan gebruiken.

Tijdens dit proces worden aminozuren omgezet in verschillende vormen. Zo wordt het aminozuur methionine omgezet in een ander aminozuur, S-adenosylmethionine genaamd.

Deze verschillende vormen van aminozuren worden gebruikt om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van het lichaam. Tijdens de spijsvertering worden aminozuren afgebroken in kleinere fragmenten, aminozuurprecursoren genoemd. Deze fragmenten worden vervolgens vervoerd naar cellen in het hele lichaam en gebruikt om essentiële eiwitten te maken, zoals enzymen, hemoglobine, antilichamen en celmembranen.

Deze verschillende vormen van aminozuren worden gebruikt om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van het lichaam. Tijdens de spijsvertering worden aminozuren afgebroken in kleinere fragmenten, aminozuurprecursoren genoemd. Deze fragmenten worden vervolgens vervoerd naar cellen in het hele lichaam en gebruikt om essentiële eiwitten te maken, zoals enzymen, hemoglobine, antilichamen en celmembranen.

Aminozuren worden ook gebruikt om neurotransmitters, hormonen en andere voor het leven essentiële stoffen te produceren. Aminozuren hebben ook belangrijke functies buiten de eiwitsynthese. Ze kunnen rechtstreeks voor energie worden gebruikt of worden afgebroken en omgezet in nuttige tussenproducten.

Terwijl sommige aminozuren in het lichaam worden geproduceerd, moeten andere uit voedsel komen. Er zijn negen aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moeten worden ingenomen. Deze aminozuren staan bekend als essentiële aminozuren. Het zijn histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine.

Waarom hebben we aminozuren nodig?

Het eten van de juiste hoeveelheid aminozuren kan helpen bij gewichtsbeheersing en het risico van osteoporose verminderen, de immuniteit stimuleren en de stofwisseling verbeteren. De juiste balans van aminozuren in je dieet kan ook je geestelijke gezondheid verbeteren, zoals het verminderen van het risico op angst en depressie.

De hoeveelheid eiwit die u elke dag nodig hebt, hangt af van uw leeftijd en uw lichaamsbeweging. Volwassenen moeten ongeveer 0,8 – 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht (of 0,36 – 0,68 gram per pond) binnenkrijgen. Bijvoorbeeld, een persoon van 150 pond die actief is, moet ongeveer 56 – 78 gram eiwit per dag binnenkrijgen.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die een belangrijk onderdeel zijn van onze voeding. Ze zijn ook nodig om neurotransmitters, hormonen en andere stoffen te maken die essentieel zijn voor het leven.

Wanneer ze tijdens de spijsvertering worden afgebroken, worden aminozuren naar cellen in het hele lichaam vervoerd om daar essentiële eiwitten aan te maken. Deze eiwitten zijn enzymen, hemoglobine, antilichamen en celmembranen. Ze worden ook gebruikt om neurotransmitters en hormonen te produceren die essentieel zijn voor het leven.

Omdat het lichaam niet alle aminozuren kan produceren die het nodig heeft, is het belangrijk deze uit onze voeding te halen. In feite zijn er negen aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren en daarom moeten worden ingenomen. Deze staan bekend als essentiële aminozuren. Het zijn histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine.

Het belang van de 9 essentiële aminozuren

Elk van de essentiële aminozuren heeft zeer specifieke functies in het lichaam.

Enkele van hun functies zijn:

  • Histidine: is een voorloper van de neurotransmitter niacine.
  • Isoleucine: is een voorloper van de neurotransmitter noradrenaline.
  • Leucine: triggert de synthese van een andere neurotransmitter genaamd acetylcholine.
  • Lysine: nodig voor de synthese van een andere neurotransmitter, serotonine.
  • Methionine: een precursor voor de neurotransmitter S-adenosylmethionine (SAMe).
  • Fenylalanine: nodig voor de synthese van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline.
  • Threonine: een precursor van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA).
  • Tryptofaan: een voorloper van serotonine en niacine. – Valine: een voorloper van niacine.

Stoornissen gerelateerd aan aminozuurtekort

Veel ziekten en aandoeningen zijn gekoppeld aan een aminozuurtekort.

Wat wordt er bedoeld met een aminozuurtekort: een zeldzame vorm van ondervoeding waarbij bepaalde aminozuren in de voeding ontbreken.

Samenvattend:

  • Histidine tekort: Histidine is een aandoening waarbij het lichaam geen grote hoeveelheden aminozuren kan opnemen. Dit kan leiden tot ernstige spieratrofie, lage bloeddruk en dood.
  • Isoleucine en leucine tekort: Symptomen zijn gebrek aan eetlust, lusteloosheid en gewichtsverlies.
  • Lysine tekort: Komt meestal voor bij mensen die een veganistisch dieet volgen. Symptomen zijn onder meer lage bloeddruk en lage groeisnelheid bij zuigelingen en kinderen.
  • Fenylalanine tekort: Kan mentale handicap veroorzaken bij zuigelingen.
  • Threonine tekort: Meestal veroorzaakt door een alkalisch dieet (een dieet waarbij het meeste voedsel alkalisch is). Symptomen zijn verlies van eetlust, spierafbraak en dood.
  • Tryptofaan tekort: Kan leiden tot slapeloosheid, angst en depressie. – Valine tekort: Kan leiden tot spierafbraak.

Welke voedingsmiddelen bevatten aminozuren?

Veel soorten voedsel bevatten aminozuren, waaronder bonen, zuivel, eieren, vis, noten en zaden. Bijvoorbeeld, eiwitrijke eieren bevatten de aminozuren tryptofaan, leucine, fenylalanine, lysine en valine. Als voorbeeld, vis en eieren bevatten hogere hoeveelheden essentiële aminozuren dan plantaardig voedsel. Daarom moet een vegetarisch of veganistisch dieet zorgvuldig worden gepland om ervoor te zorgen dat je voldoende essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Als je extra eiwit wilt nemen kan dit gemakkelijk in de vorm van supplementen. Op die manier kun je er namelijk relatief eenvoudig voor zorgen dat er een goede balans ontstaat met betrekking tot je inname. Je kunt eiwitten kopen in de vorm van supplementen om ervoor te zorgen dat je ook voldoende aminozuren binnen zal krijgen.

Als je niet genoeg essentiële aminozuren uit je dieet haalt, zal je lichaam ze uit je spieren en andere weefsels halen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals spieratrofie of een lage bloeddruk (bijvoorbeeld door een laag gehalte aan het aminozuur histidine).

Hoe krijg je voldoende van de 9 essentiële aminozuren binnen?

Je kunt voldoende van de essentiële aminozuren binnenkrijgen door een evenwichtige voeding met verschillende soorten voedsel. De meeste plantaardige voedingsmiddelen bevatten weinig van de essentiële aminozuren, dus kun je ze het beste combineren tot een volledige maaltijd. Dierlijke producten zijn rijk aan aminozuren, dus kunnen ze alleen worden gegeten.

De hoeveelheid essentiële aminozuren die je per dag nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Over het algemeen hebben zuigelingen de meeste aminozuren per dag nodig, gevolgd door kinderen en volwassenen.

De beste manier om voldoende van de essentiële aminozuren binnen te krijgen is echter het eten van een verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren. Je kunt ook supplementen nemen om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tabel aminozuren

Soorten aminozuren

BCAA’s – Branched-Chain Amino Acids 

Er zijn ongeveer 500 verschillende aminozuren bekend In de natuur, tweeëntwintig aminozuren komen in menselijke eiwitten voor, de zogeheten fundamentele aminozuren.

Deze aminozuren zijn in te delen in drie groepen: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. De drie groepen aminozuren zijn allen even belangrijk voor het menselijk lichaam. 

Conclusies

Met een optimale balans van aminozuren krijgen de aandoeningen zoals artrose, osteoporose , slapeloosheid, diabetes en cholesterolproblemen aanzienlijk minder kansen. Aminozuren hebben ook een positieve effect op de huid, haargroei, rimpelvorming, vetverbranding, het humeur, immuunsysteem, prestatievermogen, libido, erectie – en de overgang.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die in de meeste voedingsmiddelen voorkomen. Ze zorgen ook voor de synthese van neurotransmitters, hormonen en andere stoffen die essentieel zijn voor het leven. Ze zijn de enige bron van eiwitten voor zuigelingen. Omdat het lichaam niet alle benodigde aminozuren kan produceren, is het belangrijk deze uit onze voeding te halen of supplementen.

Er zijn negen aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken, dus moeten we ze wel uit onze voeding halen. De belangrijkste van deze aminozuren zijn histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Om voldoende van de essentiële aminozuren binnen te krijgen, moet je een evenwichtig dieet eten met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Tags:
Social Shares

Related Articles

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *